15 Şubat 2022 Salı

Tureb Genel Kurulunu Beklemeden

 

Tureb Genel Kurulunu Beklemeden

2022 Emitt fuarı geldi geçti…

Fuarda en dikkat çeken detay Türsab başkanı Sn Firuz Bağlıkaya’nın hararetli konuşması oldu.

Bir yandan TÜROFED başkanı ile geçen yılın turist sayıları ve turizm gelirleri konusunda tartıştı; sonrasında ise Kültür Turzim Bakanı tarafından bu yaz meclisten geçirmeyi düşündüğü “Turzim Çatı Yasası” hakkında çok tepkili bir konuşma yaptı. Kendi ifadesiyle “..Meslek yasasının içine TÜRSAB yasasını da sokalım, onu da oradan yok edelim, burada kimse yemez onu..” dedi.

TÜRSAB başkanı ve Turzim Bakanının arasının çok bozuk olduğunu biliyoruz. Acenteciler bakanın merkezinde olacağı bir turizm çatı yasasının otelcileri merkeze alması dolaysıyla acentelerin ise onların altında veya onlara tabii bir yapı olmasından dolayı TÜRSAB’ın yok edilmek istendiğini düşünüyor. Yani müstakil bir yasası olan turizm meslek gruplarının otelciler merkezinde yeni bir çatı altında toplanarak otelcilere tabii olacağı ve mesleki haklarının budanacağı ileri sürülüyor.

Peki; rehberlerin yasası da çatı yasaya dahil edilecek mi? Tabii ki… peki; bizim zaten geçen yıldan yeni bir düzenleme ile “Türkçe rehberlik “dahil, yevmiye indirimi gibi konuların bakanlık ve Tureb nezdinde görüştüğü ortaya çıkmamış mıydı?

 Değerli meslektaşlarım tüm oda başkanlarımızın şimdi, yani hemen şimdi kendi örgütleri vasıtasıyla rehber üyelere (olası sosyal medya eylemleri için) birer twitter hesabının açılması için yazı yazması; ayrıca hemen bölge Türsab BTK larıyla “müstakil meslek yasası” sahibi bir meslek grubu olarak olası bir “ortak” eylemlilik ve strateji belirlemesi gerekiyor. İRO’nun da Türsab YK ile İstanbul’da bir araya gelmesi gerekiyor. Müstakil meslek yasası sahibi olan iki meslek kuruluşunun bir arada durması seslerinin çok daha güçlü çıkmasına sebebiyet verir. Bu sadece stratejik bir birliktelik olmakla beraber belki de ileride çok daha iyi ve içten ilişikler kurulmasına da vesile olabilir.

Türsab ile “Türkçe Rehberlik ve Yevmiye İndirimi” konusundaki mücadelemizi olası bir Çatı yasa karşıtı ortak mücadelesi sonrasına erteleyebiliriz. Ancak şimdi yani hemen hareket edemezsek veya Çatı Yasaya kanunumuzu koruyarak geçiremezsek Tureb genel kurulundan kahramanlık beklemek hayalcilik olur.

Diyeceksiniz ki durum bu kadar mı acil?

Korkarım evet…

NOT: Oda başkanlarının acilen sanal veya gerçekte bir araya gelmesi gerekiyor…

NOT2: İRO YK tabii ki Türsab YK ile kurumsal denkliğe sahip değil, ancak ne yazık ki koşullar bunu zorunlu kılıyor...


1 yorum:

  1. Üzgünüm Mehmet Başkanım. Geçmiş olsun, malum deyimle devam edeyim, atı alan Üsküdar'ı geçti. O olay Çanakkale'de bitti. Uzatmalı başkanınız zor bela aldığı randevu ile görüştüğü Çanakkale'de Bülent Turan kendisine ne söyledi? Uzatmalı başkanınız Oda başkanına "Çanakkale'yi sineye çekecek ve feda edeceksin fakat Türkiye'yi kurtaracaksın sözünü neden söyledi? Hani Çanakkale ile gelmiş ve şov yapmıştı ya. O şovun bedeli ağır oldu ve bitmedi. Sıra Türkçe rehberlikte. O ise pasta üzeri çilek olarak sunulacaktır. Kalın sağlıcakla...

    YanıtlaSil

Bu Bir Veda Yazısıdır

 Rehber örgütlenmesi süreçlerinde yıllarını geçirmiş bir meslektaşınız olarak mesleki konulardaki son yazımı kaleme almaya karar verdim. ...