2 Ocak 2022 Pazar

Hadi Bir Adım Daha Kaldı...

 Değerli meslektaşlarım,

2021 Aralık ayı içerisinde Türkiye'deki rehber odaları seçimli genel kurullarını topladı. 

Seçimlerin sonucunda bir çok yenilik yaşandı. 

Bunların başında geçen yıllarda sürekli temsilci seçilen meslektaşların önemli büyüklükteki oadalarda liste dışında kalmaları ve yeni dengelerin oluşmasını sayabilirim. Bu "yeni" dengelerin ne oranda rehber tabanının istekleri veya iradeleri doğrultusunda şekillendiği ve bu "yeni" kümeleşmenin ne anlama geldiğini kendi adıma değerlendirmek istiyorum... 

Yıllardır rehber odaları /derneklerinin sürekli başkan/yk üyesi veya delege seçilen; adeta profesyonellerinin/müdavimlerinin/gediklilerinin büyük denklemin dışında kalmaları rehber tabanının memnuniyetsizliği ve köklü bir değişim isteği olarak okunabilir. 

Yıllardır gözlemlenen memnuniyetsizliklerin başında rehberlik yasasının yetersizliği, odaların ve birliğin yeterli maddi kaynak üretememeleri, üretilen kaynakların da son yıllarda yeterince çalışamayan üyelerin yıllık aidat ve kart ücretlerinden başka bir kalemden oluşamaması, eldeki kıt kaynakların da temsilcilerin, denetmenlerin maaş ve huzur hakkı olarak bölüşülmesi olarak anlaşılması, pandemi koşullarında dahi bu yüksek maaş-huzur hakkından önemli ölçüde vazgeçilmemiş olunması, denetimlerin yeterince etkili ve sonuç doğuracak etkide olmaması, ülkemizdeki politik kutuplaşmanın rehber tabanında hissedilerek günlük politik tasarruflara kayıtsız kalınması, anıtsal yapılarımız üzerindeki politik kararlara karşın ciddi bir itirazın oluşmaması, temsilci kliklerinin bu konumlarının avantajlarından hunharca faydalanması vs... gibi pek çok sebep sayılabilir.

Yukarıdaki sebeplerden dolayı rehber tabanının mesajı aslında çok açık. İnsanlar "lütfen sadeleşin, abartılı masraflardan kaçının, bize çok fazla yük olmayın ve çok çalışın" mesajını verdiler diye düşünüyorum.

Bunun hemen yanında " lütfen klikler oluşturmayın, bürokratlaşmayın, tabandan kopmayın ve rehber üyeler sırtından geçinmeyin, (zor zamanlarda özellikle) sıkıntıyı da esenliği de paylaşın" mesajı verdiler diye de ekleyeyim.

Buraya kadar her şey yolunda ancak; seçimler sonucu halen yukarıdaki eleştirilere sebebiyet verecek "eski" alışkanlıklarla delege hesabı yaparak, ilkeden ortak duruştan uzak mesleğin akçeli işlerine daha fazla konsantre olacak "at pazarlıklarının" da terkedilmesi gerekir.

 Tureb seçimleri öncesindeki delege kümelerinde seçilmeye yeterli sayıda delege toplamaya çalışan çevrelere ve onların güttükleri çıkarlar bizi yine "eski" düzene getirecekse tüm ülkedeki değişim çağrısı hiç bir işe yaramayacak, yarım kalacak; eski düzen aynen devam edecektir.Bir adım atıldı, son düzlükte dikkatli olunmalı ve çok çalışan " genç" meslektaşların ve ilkelerinden vazgeçmeyen meslektaların emeği heba edilmemelidir.

Tüm rehber örgütlerinin daha etkin ve verimli olması için bir adım daha kaldı. Ha gayret...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bu Bir Veda Yazısıdır

 Rehber örgütlenmesi süreçlerinde yıllarını geçirmiş bir meslektaşınız olarak mesleki konulardaki son yazımı kaleme almaya karar verdim. ...