7 Ocak 2021 Perşembe

İyi Yasa/Kötü Yasa İkilemi İnceleme 1

Değerli meslektaşlarım,

Meslek yasamız çıktığı günden bu yana herkes tarafından hem olumlu hem de olumsuz yönleri itibariyle eleştirilmiştir. Eleştirileri uzun uzadıya yazmanın faydası ayrı bir tartışma olsun; aslında yasayı uygulayıcıların; yani meslek kuruluşu yöneticilerinin daha da önemli olduğu görüşündeyim.

Yani seçtiğimiz kişilerin özelliklerinin yasa ve yönetmeliklerden daha önemli olduğunu iddia ediyorum.

Ne demişler “ .. "En iyi yasa kötü uygulayıcı elinde berbat, en kötü yasa iyi uygulayıcı elinde mükemmel olur"

Bu cümle hukuk aleminde bilinir ve bize aslında yasa ve yönetmelik mükemmel dahi olsa uygulayıcının belirleyici olduğunu hatırlatır. Bu sebepten dolayı doğru yöneticileri belirlemek gerekir.

Neden mi…

Ülkemizde “örgüt”-“örgütlenme” sözcüklerinin 12 Eylül faciası sonrasında insanları ne denli bezdirdiğini/ korkuttuğunu biliyoruz. 12 Eylül silindiri tarafından ezilen insanlar ise koruyucu olma adına çocuklarını bunlardan mümkün mertebe uzak tuttu. Politikadan, örgürtlülükten ve ilkelerden kopan gençlerimiz ise giderek ilkeszileşmeye başladı.

 Buna bağlı olarak 12 Eylül sonrası nesiller için hep apolitik benzetmesi yapılmadı mı?

Örgüt sözcüğünden de örgütten de örgütlenmeden de uzak durulmadı mı?

Örgütsüzlük de bu toplumu bugünkü hale getirmedi mi?

Örgütsüz- ilkesiz yığınların bugünkü durumumuzun oluşumuna katkısı olmadı mı?

Bunun yanında bir de şarkın ve ülkemizin; kendi özgül dinamikleri var. 

İnsanlarımızın temel motivasyonu “çıkar”-“fayda”. ( Kollektif fayda yarar değil bireysel fayda ve yarar). Yönetici seçilen arkadaşlarımız da kültürel olarak içine doğdukları kültürel iklimden beslendiler, bu düzenin okullarına gidip; toplumsal havasını soludular.  "Öğrenilen" değerlerimizden beslendiler. 

Modern değerler sayılabilecek; "verimlilik- şeffaflık- hesap verilebilirlik- iletişim- üyelere sürekli bilgi akışı" gibi kriterlerin yerine; “Bal tutan parmağını yalar” gibi kriterleri tercih ettiler. 

Haliyle bu durum tüm mevki- makam sahiplerine sirayet eden bir “bürokratlaşma” gerçeğini doğurdu. Yöneticilerin gerçeklerden kopmasına sebebiyet verebilecek; Yüksek ve garantili maaşları, genel sekreterleri, makam arabaları, yandaş motivasyonu ve devlet bürokrasisi ile ilişki kurma durumları ile birlikte değişim kaçınılmaz oldu. ( Sosyal medya etkisini de eklemeli sanırım…)

Yukarıdaki durumlarını analiz etmek yerine bir de on yıllardır muktedir olanların iktidarlarını pekiştirme ve sürdürme adına kendilerini olağanüstü savunma alışkanlığı gelişti. Kazara bir eleştiri duyduklarında hemen komplocu olmanız, dış mihrak savunucusu olmanız veya vatan haini olmanız an meselesi. Bu savunma güdüsü adına bir de çok yakışıksız-yakıştırmalar yapılıyor; “.. biz olmasak batarsınız..” veya “ ah biz nelerle uğraşıyoruz sizin haberiniz yok..” veya “.. bunu sizden öğrenecek değiliz..” veya “.. siz ne anlarsınız?..” gibi kibirli türevleri de var.  Bir de muktedir olma ve kalma hırsı..

Bir de bu muktedirlere bağlanmış olan klikler ve yandaşları var. Muktedirlerin sundukları/sunacakları tüm ayrıcalıklardan faydalandığı için iktidarı cansiperane savunan meslektaşlar.

İktidarlarını devam ettirmek için de suya sabuna dokunmadan, kimsenin ayağına basmadan, hiç dikkat çekmeden yönetimleri sürdürmek. İdare etmek işte tam böyle bir şey. Renksiz-kokusuz idare edip gitmek…

Parça bütünden ayrılamayacağı için ülkemizdeki tüm meslek odaları, siyasi partiler, sendikalar veya derneklerde bile durum aynı. Bu yüzden rehber topluluğunda bu durumun olmaması şaşırtıcı olurdu.

Ülkemizdeki meslek kuruluşlarının yöneticileri yukarıda sayılan süreçlere maruz kalarak; kişisel faydaları ve ikballerini gözeterek yöneticilik yapıyorlar. Bu profildeki yöneticilerimiz değişiyor, dönüşüyor, yozlaşıyor ve mesleğine ve meslektaşlarına yabancılaşıyorlar.  

Bu düzenin son bulması ise ancak kendi meslek kültürümüzün ilkelerini belirlememiz ve kalıcı hale getirmemize bağlıdır. İlkeli bir birlik kadrosu seçerek mesleki kültürümüzün ilkelerini belirleyip bu anlayışın değiştirilmesi gerekiyor.  

Deeğerli meslektaşlarım, yazdıklarımı okuduktan sonra bugüne değin seçilmişleri ve icraatlarını lütfen bir gözönüne alarak bir düşünün. Yukarıdaki tarife uymayan beş-on arkadaşımız dışında (kendilerini tenzi ederim) hepsinde yukarıdaki özellikler belirmedi mi? Bu konuyu tartışmaya devam edelim...

NOT: Önerileri aşağıya yazalım...

Sevgiler...

 

2 yorum:

  1. Güzel anlatmışsın da başkan , anlaması gerekenler inşallah okur.

    YanıtlaSil
  2. Kalemine sağlık Mehmet başkanım. Her kelimesine imzamı atarım. Ama karakter de önemli bir faktör olsa gerek.
    Sevgi ve selarımla dostum..
    İzzet Elmacı

    YanıtlaSil

Bu Bir Veda Yazısıdır

 Rehber örgütlenmesi süreçlerinde yıllarını geçirmiş bir meslektaşınız olarak mesleki konulardaki son yazımı kaleme almaya karar verdim. ...